1404/01/18
خبرنگار:
0
105
کد خبر: 18180
چاپ
بررسی تپه باستانی سفید در بجنورد، عکاسی توسط بیتا پرش کولی-پیک چاپار

به گزارش پایگاه خبری پیک چاپار:این تپه باستانی که با نام «تپه سفید» مشهور است از نظر جغرافیایی در مرکز روستای رسالت ( قلعه خان سابق) در ۲۵ کیلومتری غرب شهر آشخانه و سه کیلومتری شهر قاضی از توابع شهرستان مانه و سملقان در استان خراسان شمالی واقع شده است که در واقع از مکان های دیدنی و گردشگری شهر « بجنورد » مرکز استان خراسان شمالی قرار می گیرد. 

تپه باستانی سفید با شماره ۲۳۲۹۴ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

تپه سفید قلعه خان یکی از بزرگترین و مهم ترین استقرارگاه های پیش از تاریخ در بخش سملقان است که پلان آن با هندسه دایره شکل گرفته و با استناد به شواهد موجود و با توجه به پراکندگی انواع ظروف سفالی در بقایای  این اثر مربوط به هزاره ی دوم و هزاره ی اول قبل از میلاد مسیح است و سابقه ی استقرار در آن به دوره ی نوسنگی یعنی حدود هشت هزار سال قبل می رسد و زندگی و سکونت در آن تا دوره ی ساسانی و بعد از حمله اعراب نیز دوام یافته.

در دوره اشکانیان طراحی و ساخت شهر های دایره وار رواج یافت. یعنی شهرهایی که طرح کلی آن به شکل دایره بود و گرداگرد آنهارا دیواری از خشت فرا گرفته بود. البته نقشه های شهرسازی به شیوه هیپودام یا مستطیل شکل در برخی از شهرهای اشکانی نیز اجرا می شد، اما ویژگی اصلی طراحی شهری پارتیان طرح دایره ای شکل بود که در شهرهایی مانند مرو و تیسفون دیده می شد که در تپه سفید هم مدور بودن از ویژگی های اصلی هندسه کلی این سکونتگاه باستانی محسوب می شود.


در ادامه جدیدترین تصاویر تپه باستانی سفید را که در فروردین 1404 ثبت گردیده مشاهده می کنید.



در واقع اگر بخواهیم بهتر به این موضوع بپردازیم باید گفت تپه حاصل انباشته شدن لایه‌های باستانی از دوره نوسنگی (حدود هشت هزار سال قبل) تا پایان دوره ساسانی است و پس از آن نیز در مقاطع مختلف دوره اسلامی تا عصر حاضر نیز در بخش‌هایی از آن که پایدار بوده، زندگی تداوم داشته است. 

این تپه باستانی از نظر حفاظت در شرایط نا مناسبی قرار دارد و حفاران غیرمجاز با سودای به دست آوردن گنج بارها بخش های مختلف آن را کاوش کرده و گودال ها و حفره هایی را بر روی پیکره تپه باستانی پدید آوردند. این گذاره از آن جهت حائز اهمیت است که حفاران به دلیل نداشتن علم باستانشناسی و حفاظت، ممکن به لایه های ارزشمند زیرین و قابل مطالعه برای ثبت، بدون آگاهی لازم آسیب جدی وارد کرده و بیشتر شواهد تاریخی و اشیاء سالم را از بین ببرند.

در تصویر زیر که در فروردین 1404 ثبت شده نمونه هایی از این حفاری ها را مشاهده می کنیم.


بر طبق گزارشات مردمی و صحبت های ساکنان محلی در این تپه انواع ظروف  مسی و سفالی و انواع کوزه ها حتی همراه با ذخایر مواد غذایی پوسیده که به صورت خاک درون کوزه ها وجود داشته، یافت شده و هنوز هم باز هم بازدیدکنندگان با گشت و گذار در اطراف تپه قادر به دیدن تکه ها و خرده های این سفال ها یا به شکل کامل تر آن هستند.

بنا بر گفته ی مردمان اغلب کوزه هایی که در درون آن ها سکه های طلا و نقره بوده که در حفاری های غیرمجاز ذکر شده مورد سرقت افراد قرار گرفته است.


عکاسی تصاویر تپه سفید: «بیتا پرش کولی» فروردین 1404

پایان خبر/

کد خبر: 18180 - منبع خبر: پایگاه خبری پیک چاپار


مطالب پیشنهادی

پایگاه خبری پیک چاپار