1403/11/28
خبرنگار:
0
92
کد خبر: 18127
چاپ
نمادهای شهری چشمگیر در سراسر جهان-پیک چاپار

به گزارش پایگاه خبری پیک چاپار: در تعریف و توصیف اِلمان شهری یا برابر فارسی آن در معماری و شهرسازی، نماد شهری (Urban element) آمده: به یک جزء یا ساختار در فضای شهری گفته می‌شود. ِالمان یا نماد های شهری زیرمجموعه ای از مبلمان های شهری می باشد که بخش قابل توجهی در بحث طراحی شهری را به خود اختصاص می دهد.

در طراحی المان های شهری خلاقیت حرف اول را می زند، ویژگی ها و خصوصیات خاص و منحصر به فرد یک المان شهری می تواند نمادی برای یک شهر یا کشور باشد و تا مدت ها در خاطر رهگذران باقی بماند. نماد شهری دارای ویژگی‌های زیر است:

هویت‌بخش: المان شهری می‌تواند نمادی از هویت یک شهر، منطقه یا محله باشد.

کارکردی: علاوه بر جنبه زیبایی‌شناختی، می‌تواند کارکردی عملی نیز داشته باشد، مانند نیمکت، سطل زباله، روشنایی، آب‌نما و غیره.

زیبایی‌شناختی: نماد شهری باید از نظر بصری جذاب و متناسب با محیط اطراف خود باشد.

معنا‌دار: نماد شهری می‌تواند حامل یک پیام فرهنگی، تاریخی یا اجتماعی باشد.

مقاوم: باید در برابر عوامل جوی و آسیب‌های احتمالی مقاوم باشد.

منطبق بر زمینه: باید با بافت و فضای شهری اطراف خود سازگار باشد.

در ادامه با چندین  نماد شهری چشمگیر در شهرهای مختلف در سراسر جهان آشنا می شویم.


«مرد جعبه ای» اثر پابلو کوروتچت

مرد غول پیکر جعبه ای که توسط هنرمند آرژانتینی پابلو کورتچت طراحی و از جعبه های مقوایی ساخته شده است و از روی پل روی مسیل محل تقاطع دو معبر به رهگذران در شهر کوردوبای اسپانیا می نگرد. این پیکره مقوایی با ابعاد 8.5 متر ارتفاع، 1.5 متر عرض و بیش از 2 متر طول طراحی گردیده، وزن این دستگاه 408 کیلوگرم و معادل (900 پوند) است و بر روی تقاطع بلوار جان و خیابان گلن قرار دارد. بیش از یازده نفر در اوت 2006 برای نصب مرد جعبه ای کمک کردند.




مرد جعبه ای از نمای بالای تقاطع بلوار جان و خیابان گلن:



«دست مراقبت» اثر ِاوا اورتلی و بیت رابر

در گلاروس، سوئیس، "دست مراقبت" توسط هنرمندان Eva Oertli و Beat Huber طراحی و اجرا گردیده است. این مجسمه یک دست سنگی غول پیکر را نشان می دهد که از زمین بلند شده و به آرامی درختی را در دست گرفته است. این مجسمه کاملاً با محیط اطراف خود ترکیب می شود و نماد مراقبت و ارتباط بین مردم و طبیعت است.




«سردیس آتوسا» اثر آرش غنچه پور

 این اثر، مجسمه بزرگ‌شده سردیسی است که در موزه ایران باستان نگهداری می‌شود و منسوب به آتوسا، دختر کورش هخامنشی، است. درواقع همان مجسمه نصب‌شده در میدان حسن‌آباد که به سردیس باستانی هخامنشی معروف است.

در سال 1395 مجسمه‌ساز جوانی به نام آرش غنچه‌پور، ماکت این سردیس را در پنجمین جشنواره دوسالانه مجسمه‌های شهری شرکت داد. این ماکت به قدری موردپسند هیأت داوران و مسئولان سازمان زیباسازی شهرداری تهران قرار گرفت که از طراح آن خواستند مجسمه این اثر را برای نصب در یکی از میادین پایتخت بسازد. پیشنهاد ساخت این سردیس ابتدای اسفند‌ماه سال 1395 به غنچه‌پور ارائه شد و با کار شبانه‌روزی او و دیگر دوستانش نهایتا این مجسمه زیبا یک روز پیش از نوروز سال 1396، یعنی در کمتر از یک‌ماه ساخته و در میدان حسن‌آباد تهران نصب شد.



«نمای شهر» اثر مارکو همرلینگ

«Cityscope» به طراحی مارکو همرلینگ که به معنای واقعی کلمه بازتابی از شهر اطراف آن است، یک ساختار هنری شیشه‌ای چند وجهی است که به عنوان یک کِلایدِسکوپ شهری عمل می‌کند، نور را می‌گیرد و رویاها را مانند تکه‌های ساختمان به نمایش می‌گذارد. در شب، این مجسمه از درون روشن می شود و مانند کریستال رنگین کمانی در خارج از ایستگاه راه آهن در شهر کلن آلمان می درخشد.

کِلایدِسکوپ در واقع وسیله‌ای است شامل دایره‌ای از آینه‌ها و اشیای رنگی و نامتصل همچون تیله، مهره، خرده‌شیشه و تکه کاغذ که بازتاب نور به آن‌ها الگوهای رنگارنگی را پدید می‌آورد.




«گیره لباس غول پیکر» اثر مهمت علی اویسال

یک مجسمه گیره لباس غول پیکر که برای جشنواره پنج فصل در پارک Chaudfontaine ساخته شده است، این پارک در حومه لیژ، بلژیک واقع شده است و از دید رهگذران به نظر می رسد که گیره لباس روی تلی از خاک و علف را نگه داشته است.

این مجسمه غول پیکر که توسط هنرمند ترکیه ای، Mehmet Ali Uysal، استاد هنر در دانشگاه فنی خاورمیانه طراحی شده است، تنها یک قطعه از مجموعه ای از آثار اویسال است که بر توهم بی عیب و نقص تکیه دارد.



اهمیت المان‌های شهری:

ارتقای کیفیت زندگی: المان‌های شهری مناسب می‌توانند فضاهای شهری را دلپذیرتر و کاربردی‌تر کنند و در نتیجه کیفیت زندگی شهروندان را ارتقا دهند.

تقویت هویت شهری: المان‌های شهری می‌توانند به تقویت هویت و حس تعلق شهروندان به شهرشان کمک کنند.

جذب گردشگر: المان‌های شهری جذاب می‌توانند به جذب گردشگر و رونق اقتصادی شهر کمک کنند.

ایجاد فضاهای عمومی فعال: المان‌های شهری مناسب می‌توانند فضاهای عمومی را به مکان‌هایی برای تعامل اجتماعی و فعالیت‌های جمعی تبدیل کنند.

به طور خلاصه، المان‌های شهری اجزای مهمی از فضای شهری هستند که می‌توانند نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی، تقویت هویت شهری و جذب گردشگر ایفا کنند.

پایان خبر/

کد خبر: 18127 - منبع خبر: پایگاه خبری پیک چاپار


مطالب پیشنهادی

پایگاه خبری پیک چاپار